Inhoudsopgave

Heb jij wel eens gevraagd wat er zich afspeelt in het hoofdje van je kind? Wat zijn zijn of haar grootste passies, waar droomt hij of zij ’s nachts van? Met Montessori observatie probeer je je kind echt te doorgronden zonder in te grijpen waardoor je hem/haar nog beter zult begrijpen.

Wat is Montessori observatie?

Observatie is de hoeksteen van het Montessorionderwijs. Het stelt ons in staat om de wereld door de ogen van een baby te zien, zonder vooroordelen. Door aandachtig te kijken naar hun handelingen, interacties en reacties, ontcijferen we hun unieke persoonlijkheid en leerbehoeften. Dit diepgaande begrip stelt ons in staat om een omgeving te creëren waarin elk kind zich veilig voelt om te ontdekken en te groeien.

Waarom is observeren belangrijk?

  • Beter begrijpen: Door te observeren krijg je een dieper inzicht in de wereld van je kind. Je leert wat je kind motiveert, waar het van geniet en waar het tegenaan loopt.
  • Individuele ondersteuning: Op basis van je observaties kun je je kind individueel begeleiden en activiteiten aanbieden die aansluiten bij zijn of haar interesses en ontwikkelingsniveau.
  • Ontdekken van talenten: Observatie helpt je om de talenten en sterke punten van je kind te ontdekken en te stimuleren.
  • Versterken van de ouder-kind band: Door je kind aandachtig te observeren, verdiep je de band met je kind en laat je zien dat je om hem of haar geeft.

Hoe observeer je als ouder?

Creëer een rustige omgeving

  • Zoek een plek: Kies een plek waar je kind zich veilig voelt en waar je niet snel gestoord wordt.
  • Minimaliseer afleiding: Zet de televisie uit en probeer andere prikkels te beperken.

Wees aanwezig

  • Leg je telefoon weg: Geef je kind je volledige aandacht.
  • Verplaats je in zijn wereld: Probeer te zien wat je kind ziet en te voelen wat hij voelt.

Observeer zonder oordeel

  • Wees objectief: Probeer feiten vast te leggen in plaats van te oordelen.
  • Vermijd labels: In plaats van te denken “mijn kind is lui”, probeer te achterhalen waarom je kind zich zo gedraagt.

Maak aantekeningen

  • Houd een observatieboekje bij: Schrijf op wat je ziet, hoort en voelt.
  • Gebruik foto’s: Een foto zegt soms meer dan duizend woorden.

Focus op één kind tegelijk

  • Geef elk kind de aandacht die het verdient: Om een goed beeld te krijgen, is het belangrijk om je op één kind te concentreren.

Waar moeten we op letten bij het observeren?

Bij het observeren van je kind kun je letten op verschillende aspecten van zijn of haar ontwikkeling. Denk aan de concentratie waarmee je kind bezig is met een activiteit, de mate van zelfstandigheid die het toont, en de manier waarop het met andere kinderen omgaat. Ook de taalontwikkeling, motorische vaardigheden en interesses zijn belangrijke aandachtspunten. Door nauwkeurig te observeren, krijg je een beter inzicht in de sterke punten en ontwikkelingsgebieden van je kind.

Tot slot…

Observeren is meer dan alleen kijken; het is een manier om de wereld door de ogen van je kind te zien. Door aandachtig te zijn voor de kleine momenten, ontdek je de unieke persoonlijkheid en talenten van je kind. Onthoud: elk kind is voortdurend nieuwe dingen aan het ontdekken. Help hem of haar om de wereld te verkennen door te observeren, te ondersteunen en te inspireren. En vergeet niet, het allerbelangrijkste is om plezier te hebben in dit bijzondere avontuur!

Deel dit bericht

Over de auteur: Emma

Als moeder van Luca, iemand die nog volop aan het leren is over de Montessori-filosofie, wil ik graag mijn ervaringen, inzichten en aha-momenten met je delen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang het leukste Montessori nieuws direct in je inbox.