De peuterfase is een rollercoaster van energie! Vooral met een actieve peuter als de mijne merk ik dat binnenblijven bij slecht weer een uitdaging kan zijn. Maar waar kan die energie dan heen? De keuken is onze redding! Mijn zoontje is er helemaal gek op en ik vind het heerlijk om samen te bakken en te koken. Rommel? Daar maken we ons tijdens het koken of bakken geen zorgen over! Het belangrijkste is dat we samen plezier hebben.
Hieronder deel ik een van mijn favoriete recepten die je gemakkelijk samen met je peuter kunt proberen.
Ons favoriete recept: Pompoenpannenkoeken
Recept instructies
1. Om het proces voor mijn zoon te vereenvoudigen, meet ik vooraf alles af en kook ik de pompoen alvast. Het enige wat hij hoeft te doen is dus het visuele recept volgen en de ingrediënten toe te voegen.
2. Ik maak van het bakken een leermoment. Door de ingrediënten te benoemen en spelletjes te spelen, leert hij nieuwe woorden op een speelse manier. Je zal merken dat het iedere keer dat je een recept opnieuw maakt steeds een beetje beter zal gaan.
3. Als alle ingrediënten in de kom zitten, kunnen we beginnen met het mengen. We gebruiken een garde en roeren alles goed door. Dit recept is niet zo precies, dus als het mengsel te dun is, kunnen we er wat bloem bij doen. Is het te droog? Dan voegen we een beetje melk toe. Zo maken we samen het perfecte mengsel.
4. Naast het mixen heeft hij nog een andere belangrijke taak: het invetten van de pan. Ik giet een beetje olie in een kopje om de pan mee in te vetten met behulp van een kwastje. Ik herinner hem er altijd aan dat de pan heet kan worden, maar hij vindt het geweldig om de pan met het kwastje in te vetten.
5. Wil je kind graag zelf pannenkoeken omdraaien? Maak ze dan iets kleiner, zodat het makkelijker gaat.
6. Het maken van pannenkoeken is een feestje! Als laatste mogen jullie de pannenkoeken versieren. Zet een aantal kommen met verschillende soorten fruit, poedersuiker en stroop klaar. Laat de kinderen zelf kiezen wat ze er op willen. Zo leren ze niet alleen nieuwe smaken kennen, maar worden ze ook zelfstandiger.
Andere ideeën om samen te bereiden/koken:
Hier zijn nog enkele ideeën om zelfs de jongste kinderen bij de keuken te betrekken.
Baby’s (0-1 jaar):
- Zet hem of haar op een veilige stoel, zodat hij of zij kan meekijken met wat u doet. Als alternatief kan je een draagzak gebruiken.
- Was samen fruit en groenten.
Peuters (1-2 jaar):
- Het smeren van crackers of toast
- Eieren pellen en snijden
- Deeg kneden
- Ingrediënten toevoegen en mengen
- Fruit schillen en in plakjes snijden,
- Water gieten
- Helpen bij het dekken van de tafel
Kleuters (2-3 jaar):
- Eieren kraken en kloppen
- Sla snijden voor salade
- Sinaasappelsap uitpersen
- Appels schillen en snijden met een appelsnijder
- Groente schillen en snijden (altijd onder toezicht met een mes, begin met een botermes en zachtere groenten zoals komkommer)
- Pannenkoeken omdraaien
- Pan invetten
- Kaas raspen
Nog meer tips voor veilig en leuk koken met kinderen
- Messen: Gebruik botte messen of laat uw kind een plastic mes gebruiken. Leg uit dat messen scherp zijn en dat ze altijd bij het handvat moeten worden vastgehouden.
- Hitte: Houd kinderen uit de buurt van het fornuis, de oven en hete pannen. Leg uit dat deze erg heet kunnen worden en dat ze zichzelf kunnen verbranden.
- Elektrische apparaten: Laat kinderen niet spelen met elektrische apparaten zoals mixers of blenders.
- Stoelen en krukjes of gebruik leertoren: Zorg ervoor dat stoelen en krukjes stabiel staan en dat uw kind niet kan omvallen.
- Schoonmaken: Leer uw kind dat het belangrijk is om op te ruimen en de handen te wassen na het koken of bakken.