Toen ik kennis maakte met de Montessoripedagogiek was ik vrij snel overtuigd. De nadruk op zelfontplooiing, vrijheid binnen grenzen en het belang van een voorbereide omgeving, dat klonk allemaal goed. Ik zocht naar manieren om een ​​balans te vinden tussen een stijlvol, maar ook een functioneel interieur.

Door de nadruk op natuurlijke materialen in de Montessori-pedagogiek, voornamelijk hout, konden we ons interieurontwerp naadloos aanpassen. Het warme karakter van hout integreerde moeiteloos in onze bestaande inrichting, waardoor een stijlvolle, maar ook een kindvriendelijke omgeving ontstond zonder afbreuk te doen aan de esthetiek van ons huis.

De woonkamer

Hoewel de woonkamer vooral een plek is voor het hele gezin, kun je voor er gemakkelijk een kleine, gezellige Montessori-speelhoek voor je kind inrichten. Met een paar simpele aanpassingen creëerden we een stimulerende omgeving waar onze zoon kan spelen en leren.

  • Een lage boekenplank: Op kinderhoogte staat een boekenplank vol met kleurrijke prentenboeken. Zo kan Luca, onze zoon zelfstandig een boekje pakken en verkennen.
  • Een speelgoedkast: Deze staat op de hoogte die bij Luca past, zodat hij het speelgoed gemakkelijk kan bereiken en zien. We gebruiken open bakken of manden om activiteiten in op te bergen.

  • De houten kinderstoel en -tafel: Hier smult ons kind van zijn favoriete fruit/toetjes. Hier tekent hij, leest hij en bouwt hij torens.

De Keuken

Onze keuken is ontworpen als een plek waar onze zoon kan meehelpen en daarmee ook kan leren en groeien. Door taken zoals het opruimen van de boodschappen en het afruimen van de tafel toegankelijk te maken, stimuleren we zijn onafhankelijkheid en zelfvertrouwen.

  • Een leertoren: Luca is altijd nieuwsgierig naar wat we in de keuken bereiden. Met deze leertoren kan hij op een veilige manier meedoen. Het is fantastisch om te zien hoe hij fruit leert snijden, bloem roert en melk inschenkt. Niet alleen ontwikkelt hij zijn fijne motoriek, maar hij leert ook verantwoordelijkheid te nemen en hij vindt het vooral zelf ook erg leuk om mee te helpen in de keuken.

  • Bereikbaar keukengerei: Hoewel we geen aparte kast voor hem hebben, zorgen we er wel voor dat hij veilig bij zijn eigen spullen kan. De onderste la van de keukenkast hebben we vrijgemaakt en hier liggen zijn borden, bestek en beker. Zo kan hij zelf zijn tafel dekken zonder dat hij ergens op hoeft te klimmen.

De gang

Onze entreehal is de eerste indruk die bezoekers krijgen van ons huis, maar het is vooral een belangrijke plek voor onze zoon. Door de ruimte zo in te richten dat alles op zijn niveau is kan hij zelfstandig aan de slag zodra we het huis binnenkomen of verlaten.

  • Een lage kapstok: Zodat hij zijn jas zelf kan ophangen of aan kan trekken.

  • Een schoenenrek: Op een hoogte die voor hem bereikbaar is. Daarnaast staat er een stoeltje bij om hem te helpen bij het aan- en uittrekken van zijn schoenen.

  • Een potje: Naast het potje hebben we een mandje met alles wat hij nodig heeft: extra ondergoed, natte doekjes, luiercrème en een extra broekje. Zo is alles binnen handbereik

De slaapkamer

Wij willen dat de slaapkamer een plek is waar hij tot rust kan komen, maar ook zelfstandig kan gaan slapen.. Daarom hebben we ervoor gekozen om de ontwerpen redelijk minimalistisch te houden.

  • Een montessori bed: Hierdoor kan mijn zoon geheel zelfstandig in en uit bed stappen. Soms leest hij liever een paar boeken nadat we welterusten hebben gezegd. Dit bevordert ook het gevoel van autonomie.

  • Een laag nachtkastje met boeken: Wij kiezen voor boeken met stevige kaften en grote, duidelijke illustraties. Door regelmatig de boeken te wisselen, houden we de interesse van ons kind levend en stimuleren we de ontdekking van nieuwe verhalen.

  • Een kledingkast: We hebben een dubbellaagse kledingkast, dus meestal hangen we een paar kledingstukken onderaan waaruit hij kan kiezen. We beperken het aantal tot 3-4 paar.

De badkamer

We hebben een kleine badkamer, dus elke centimeter telt. Om toch een Montessori-vriendelijke omgeving te creëren, hebben we een paar slimme oplossingen bedacht. Hieronder vind je een aantal praktische tips die je kunnen helpen om je badkamer aan te passen, zonder dat het ten koste gaat van de ruimte.

  • Een opstapje: Omdat onze badkamer niet volledig aangepast is aan de lengte van onze kinderen, gebruiken we een opstapstoel zodat hij ook in de badkamer betrokken wordt en mee kan doen met bijvoorbeeld tandenpoetsen.

  • Kleine handdoek: We hebben speciaal voor hem een handdoekje laag gehangen, zodat hij het zelf kan pakken.

  • Kleine wasmand: Met zijn eigen wasmand leren we hem al vroeg om zijn vuile kleren op de juiste plek op te bergen.

  • Een mandje met zijn spullen bovenop het wastafel meubel: In dit mandje liggen zijn eigen haarborstel, tandenborstel en tandpasta, allemaal op een manier gepresenteerd die hem uitnodigt om zelf aan de slag te gaan.
Deel dit bericht

Over de auteur: Emma

Als moeder van Luca, iemand die nog volop aan het leren is over de Montessori-filosofie, wil ik graag mijn ervaringen, inzichten en aha-momenten met je delen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang het leukste Montessori nieuws direct in je inbox.